Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma DA solicită Guvernului măsuri de urgență în contextul crizei cu care se confruntă agenții economici din cauza lipsei masei lemnoase

Creșterea tarifelor la resurse energetice pune o povară exorbitantă pe agenții economici. Creșterea prețurilor la produse este inevitabilă dacă guvernarea nu va întreprinde măsuri de susținere a producătorilor autohtoni.
În această conferință dorim să atragem atenția la o problemă cu care se confruntă un număr mare de antreprenori și anume cei care au nevoie de a încălzi spațiile de producere. În contextul în care, prețul gazelor naturale a ajuns la aproape 30 lei iar agenții economici nu primesc nici o compensație, mulți din ei au recurs la soluții alternative de încălzire, folosind combustibilii solizi. În unele activități economice, combustibilul solid este unica sursă de încălzire. Iar acești antreprenori la moment se confruntă cu o problemă majoră.Din cauza dispoziției nr. 32 din 8 august 2022 prin care s-a decis comercializarea în exclusivitate a masei lemnoase consumatorilor casnici (persoane fizice) și entităților de interes public, agenții economici nu pot să se asigure cu stocurile necesare pentru perioada rece a anului. E imperios necesar să facem diferențiere clară între intermediarii care procură masă lemnoasă pentru a o vinde mai scump și respectiv a se îmbogăți pe spatele cetățenilor și agenții economici care folosesc lemnul drept sursă de încălzire în activitatea lor economică. În același timp remarcăm că la două luni distanță de la anunțul făcut de premierul țării precum că statul Român ne va oferi un volum de 200 mii metri steri de lemn, aceste cantități încă nu au ajuns în Republica Moldova. Considerăm că, aceste volume ar fi soluția oportună pentru a ajuta agenții economici.În acest context e nevoie de intervenția Guvernului pentru a debloca această situație și de a ajuta agenții economici să își continue activitatea.

Platforma DA îndeamnă Guvernul:
1. Prin intermediul Ministerului Economiei să analizeze în regim de urgență numărul de agenți economici care se confruntă cu această problemă și volumele de masă lemnoasă necesare pentru desfășurarea activității.
2. Să modifice Dispoziția CSE nr. 32 din 8 august 2022 pentru a permite procurarea de masă lemnoasă agenților economici care o folosesc în activitatea de producție.
3. Să impulsioneze procesul de import a celor 200 mii metri steri oferiti de statul român.
4. Să își revadă poziția față de inițiativele legislative ale Platformei DA care au drept scop susținerea și protejarea producătorilor autohtoni.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate