Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma Demnitate și Adevăr, alternativa populară care face istorie, un partid izvorât din inimile oamenilor

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a apărut ca o necesitate stringentă și ca o alternativă politică viabilă actualei clase politice cleptocrate, oligarhice și ilegitime, fiind creată de cetăţeni acitivi, necompromişi și responabili.

De ce a fost nevoie de edificarea unei forțe politice de alternativă? Pentru a răspunde la această întrebare, să facem o scurtă incursiune în istorie.

Aşa-zisele realizări ale guvernării din perioada 2009-2015 au înșelat dramatic așteptările oamenilor. În această perioadă am asistat la un șir neîntrerupt de scandaluri publice, provocate de comiterea unor fărădelegi grave, neelucidate de organele abilitate din lipsă de voință politică de a reforma sistemul judiciar. Vinovații nu au fost pedepsiți, iar societatea a pierdut sentimentul, că se află sub guvernarea legii, justiţia fiind pusă în serviciul intereselor obscure ale clanurilor politice. Cireașa de pe tort a fost, evident, furtul miliardului de dolari din vistieria țării de către gruparea criminală de la guvernare, la care au participat activ Drăguțanu, Gurin, Chetraru, Shor, Leancă, iar beneficiar final, conform presei a ajuns a fi oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În consecință, la 24 februarie 2015, pe fundalul scandalului financiar-bancar din ţară, cunoscut ca “Jaful secolului”, mai mulţi lideri de opinie, jurnalişti şi foşti funcţionari publici au anunţat într-o conferinţă de presă lansarea Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA). Membrii constituanţi ai Platformei au fost: Oazu Nantoi, Igor Boţan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase, Dinu Plîngău, Andrei Năstase şi Nicolae Misail.

Începând cu primăvara anului 2015, Platforma DA a organizat proteste de amploare, paşnice, iar la 6 septembrie 2015 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a iniţiat o acţiune de protest non-stop. Tot atunci, a fost format Consiliul Marii Adunări Naţionale — structura care şi-a propus să-i reprezinte pe protestatari în dialogul cu guvernarea. Succesele mișcării protestatare (informarea societății și opiniei internaționale despre numeroase crime comise de guvernarea coruptă și riscul capturării statului, publicarea raportului Kroll și oprirea tentativei de acordare a celei de-a treia garanții băncilor falimentate în sumă de 7 miliarde lei, pornirea unei investigații internaționale privind jaful secolului și spălarea de bani etc.) nu au fost suficiente pentru o schimbare substanțială.

Compromiterea definitivă a clasei politice și inexistența unor alternative politice, au determinat oamenii să solicite identificarea unui nou segment politic, care să reprezinte cu adevărat interesele cetățenilor. Decizia propriu-zisă a fost luată în cadrul Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, când circa o sută de mii de oameni au votat o Proclamație ce prevedea și acest deziderat.

Ulterior, pe 13 septembrie 2015, la o nouă și masivă acțiune de protest, cetățenii țării au cerut Consiliului Marii Adunări Naţionale să purceadă la edificarea unei mişcări politice de alternativă. “Programul noii mişcării politice și a garniturii de guvernare va avea la bază realizarea revendicărilor Proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, precum și demararea procesului de investigare și tragere la răspundere penală a uzurpatorilor puterii de stat, a beneficiarilor furtului de miliarde și a recuperării prejudiciilor cauzate. Noua mişcare politică și Garnitura de guvernare emanate de Marea Adunare Naţională, vor fi selectate pe baza principiilor de integritate, profesionalism și transparență, elaborate şi testate de proiecte de genul “Moldova curată”,” Parlamentul curat” şi de către presa liberă, care şi-a probat profesionalismul.”, se spune în Rezoluția populară.

La baza creării Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a stat o farmațiune deja existentă cu denumirea de Partidul Forța Poporului și un grup de activiști ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr. La Congresul Extraordinar al Partidului Forța Poporului, desfășurat pe 13 decembrie, 2015, s-a decis schimbarea denumirii formațiunii în Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

În calitate de președinte al partidului a fost ales unanim unul dintre liderii mișcării protestatare, Andrei Năstase, iar printre membrii marcanți ai formațiunii se numără Stanislav Pavlovschi, ex-judecăror la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ex-procuror, Alexandru Slusari, reprezentant al fermierilor și agricultorilor, Chiril Moțpan, colonel de poliție, doctorandul Liviu Vovc, unul dintre tinerii, care au pus baza noii mișcări protestatare, Inga Grigoriu, de asemenea inițiatoarea protestelor din ianuarie 2015, antreprenor, Dinu Plângău, student la drept, organizatorul primelor proteste, Aliona Mandatii, femeie de afaceri în ramura pomiculturii, profesorii universitari Dumitru Maxim și Sergiu Cataranciuc și multe alte personalități susținute în teritoriu de oameni demni și profesioniști, integri și capabili să edifice un sistem de stat nou, să pună în practică un program de guvernare eficient, coerent și capabili să schimbe în bine viața oamenilor de aici și din diaspora.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA




    logo Aelevate