Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă CEC în judecată; „Comisia Electorală a recepţionat documentele depuse de Lupu în afara timpului legal”

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi preşedintele grupului de iniţiativă în susţinerea acestuia la prezidenţiale, Alexandru Slusari, au depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale în calitate de pârât, şi pe numele lui Marian Lupu, candidatul puterii, în calitate de intervenient accesoriu.

„În fapt, prin hotărârea CEC nr. 236 din 10 septembrie 2016, a fost dispusă înregistrarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, desemnat de către Partidul Democrat, partid care controlează politic autoritatea electorală de circa 7 ani de zile şi care favorizează vădit candidatul puterii sfidând legea şi bunul simţ”, se arată într-un comunicat al Platformei.

Potrivit Platformei DA, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat prin hotărârea CEC nr. 113 din 18 august 2016, primirea documentelor depuse de solicitanţi în vederea înregistrării în calitate de candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova se va efectua după încheierea activităţii grupului de iniţiativă de colectare a semnăturilor şi până la data de 29 septembrie 2016, pe adresa: municipiul Chişinău, str. V. Alecsandri nr.119, bir.202, după cum urmează: în zilele de luni până vineri între orele 9:00 – 16:00, în ziua de 29 septembrie între orele 9:00 – 17:00.

„Încălcând atât propria hotărâre, cât şi legea, CEC a recepţionat documentele depuse de Marian Lupu în afara timpului legal – la data de 3 septembrie 2016, în zi de sâmbătă. Pe cale de consecinţă se constată că actele au fost recepţionate într-un interval de timp impropriu, în afara termenului instituit legal, eludându-se procedura legală stabilită. O altă hotărâre a CEC cu privire la modificarea propriului Regulament nu a fost publicată în Monitorul Oficial, aşa cum stabileşte legea”, se arată în cerere.

Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr cer instanţei restituirea documentelor depuse de candidatul puterii, deoarece a fost favorizat în mod ilegal faţă de ceilalţi concurenţi electorali.

„De asemenea, potrivit hotărârii CEC, conform actului de predare-recepţionare a documentelor şi a listelor de subscripţie, prezentate de Marian Lupu, au fost recepţionate spre verificare 877 de liste de subscripţie cu 25.499 de semnături ale susţinătorilor, numeric declarate de candidat, din 29 de unităţi administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Totodată, Comisia reţine că 123 de liste au fost restituite fără a fi supuse verificării, deoarece numărul de semnături depăşea plafonul maxim stabilit. În urma verificării autenticităţii datelor din listele de subscripţie, în număr de 563, conţinând 16.541 de semnături, 1.384 au fost declarate nule şi neavenite, stabilindu-se că din totalul de semnături procesate 15.157 se consideră valabile şi întrunesc cerinţele legale. În aceste condiţii, grupul de lucru a decis ilegal sistarea procesului de verificare a listelor de subscripţie, pe motiv că cerinţele minime stabilite de lege au fost întrunite”, spun reprezentanţii Platformei DA.

Mai mult, membrii Platformei au declarat: „Art.102 alin.(1) Cod Electoral permite fiecărui concurent prezentarea unui număr de semnături de maxim 25 de mii, pe care CEC să le recepţioneze, sa le verifice sub aspect cantitativ şi calitativ, dar şi să le confrunte cu cele prezentate de alţi concurenţi electorali sub aspectul datei colectării. Astfel, s-a constatat că de fapt, CEC a acţionat în cârdăşie cu acest grup de iniţiativă şi cu acest concurent, pentru a-i crea o imagine favorabilă în faţa electoratului, inducându-se ideea falsă că acesta, în decursul a 24 de ore, a adunat un număr impunător de semnături valabile, pe când numărul real procesat a constituit 16.541 de semnături”.

„Dat fiind faptul că CEC a reţinut doar puţin peste 15 mii de semnături de la concurentul puterii Lupu, nu există nicio garanţie că cele 13 mii de semnături erau în mod legal acumulate, că semnatarii nu se regăsesc în mod voit sau nevoit pe listele altor concurenţi afiliaţi actualei puteri oligarhice. Întrucât legea spune clar că se supun verificării toate semnăturile depuse până la plafonul stabilit, era datoria CEC să le verifice, să le confrunte cu cele ale altor concurenţi electorali şi să le excludă pe cele care se repetă şi au fost colectate ulterior”, se mai arată în comunicat.

Andrei Năstase şi Alexandru Slusari cer o transparenţă totală a procesului de verificare a semnăturilor tuturor potenţialilor candidaţi, inclusiv a celor acumulate în sprijinul candidatului Platformei DA, cu participarea nemijlocită a tuturor concurenţilor electorali şi a reprezentanţilor OSCE şi respectarea necondiţionată a rigorilor legii pentru fiecare candidat, inclusiv pentru reprezentantul puterii oligarhice, Marian Lupu.

Sursa:http://Jurnal.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate