Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Poziția Platformei DA privind Legea Bugetului 2020: Nu vom vota această aventură electorală!

La finele anului 2018 mulți dintre cei prezenți aici au discutat proiectul Legii bugetului pentru anul 2019, care avea un caracter vădit electoral și preconiza un deficit bugetar de 5,5 mlrd. lei. Mulți colegi socialiști atunci au vorbit (și au vorbit pe bune) despre faptul că acel buget nu era unul realist și că nu existau surse externe pentru acoperirea deficitului. Dacă nu greșesc, mărimea deficitului a constituit atunci 2,7 % din PIB, ceea ce este cu 0,2 puncte peste plafonul admisibil de legea privind finanțele publice și a responsabilității bugetar-fiscale. Domnul Golovatiuc a remarcat atunci foarte bine că Moldova în final se va confrunta cu o enormă gaură bugetară.
În vara lui 2019 așa s-a și întâmplat. Vă amintesc mărimea acestei găuri – 4,1 mlrd. lei, fapt despre care de la această tribună au vorbit nu o singură dată dnii Ceban și Bătrâncea. În prima jumătate a anului 2019 Ministerul Finanțelor a lucrat în primul rând în beneficiul băncilor comerciale de la care au fost împrumutate în 6 luni peste 4,7 miliarde lei. Și oricum voi toți ați recunoscut că fără deblocarea finanțării externe, în luna septembrie deja ar fi survenit restanțele la plata salariilor. Numele ministrului finanțelor care a venit cu acel buget electoral este cunoscut foarte bine. Este vorba de „un tehnocrat” de serviciu pentru dictatorii din Republica Moldova – dl. Ion Chicu.
Cea mai mare problemă a Republicii Moldova ține de faptul că politicienii și demnitarii de stat practic niciodată nu au fost sancționați pentru acțiunile lor, comise în detrimentul intereselor cetățenilor. Iată de ce acest domn, avansat în funcția de prim-ministru interimar pe lângă Igor Dodon, a venit astăzi în plen cu un buget total iresponsabil și mai mult decât electoral, cu un deficit bugetar de 7,4 miliarde lei, egal cu 4 % din PIB! Ceea ce este cu 1,5 puncte mai mult decât limita admisibilă. Cu planificarea unei datorii de stat care va crește și la sfârșitul anului 2020 va atinge cifra de 67 miliarde lei! O cifră record pentru Moldova. Și asta nu e tot! Acest guvern mai propune creșterea datoriei de stat pe parcursul a doi ani, atenție, colegi, până la peste 81 miliarde lei. Vă întreb – încotro noi mergem?
Recent am auzit mai multe basme de la tehnocrații noștrii despre credite din Rusia, China, împrumuturi de pe piețele internaționale Am citit atent Nota informativă la proiectul legii bugetului. Văd că Guvernul Dodon planifică în anul 2020 să împrumute din surse externe (preponderent de la Banca Mondială, Uniunea Europeană, Banca Europeană de Reconstrucție, Banca Europeană de Investiții, FMI) peste 9,5 mlrd. lei. Și dacă acești parteneri externi vor refuza să finanțeze acest Guvern electoral, ce vom face în continuare?! Mai ales că riscul de a fi sistate aceste finanțări este iminent, căci se pare că reforma justiției va rămâne la nivelul promisiunilor deșarte în contextul în care judecătorii și procurorii (care continuă să facă parte dintr-un sistem corupt) trebuie să se evalueze unul pe altul. Probabil, în această situație, domnul Chicu va mai lăsa o gaură bugetară care să depășească recordul precedent. Iar pentru a acoperi cheltuielile care să-i asigure al doilea mandat lui Igor Nicolaevici, Guvernul va împrumuta pe parcursul anului 2020 mai multe miliarde de pe piața internă, iar băncile noastre vor parazita, câștigând ușor banii de la stat și neavând motive serioase pentru a credita sectorul real al economiei. Ce va fi mai departe ? Nimic! Căci pentru Dodon nu mai contează anul 2021 sau 2022. Contează doar anul viitor. După el fie și potopul!
Am citit că Guvernul Dodon planifică să acopere deficitul bugetar din banii încasați de la privatizări. Eu personal din nou am sentimente de deja vu. În iarna lui 2018 am văzut cu toții privatizarea Tutun CTC și concesionarea Gărilor Auto. Ceva mai recent s-a produs „prihvatizarea” AIR Moldova. Nu demult am ascultat raportul dlui Igor Munteanu despre acest dezmăț, la care au participat activ colegii socialiști. De fapt, ce vă doriți, stimați colegi? Să repetați cu aceiași actori din guvern același film nefericit de dragul fericirii „vojdiului” vostru ?
Pentru fracțiunea Platforma DA este absolut neclară filosofia acestui buget, sursele de finanțare a deficitului cu perspectiva împovărării Republicii Moldova, logica anumitor cheltuieli. Guvernul continuă perversiunea de achitare de către poporul Republicii Moldova a banilor furați tot de la popor! Se preconizează ca în 2020 Băncii Naționale să-i fie plătite de către populație următoarele peste 800 mln. Lei!
În același timp, după gestionarea iresponsabilă a Fondului Național de Dezvoltare și atitudinea sfidătoare din ultimii trei ani față de agricultori, acest domeniu strategic rămâne cu un așa zis sprijin de maxim 200 mln. lei. Aceasta este suma care rămâne după acoperirea tuturor datoriilor și redirecționarea unei părți a Fondului pentru alte necesități. Este imperios necesară majorarea Fondului cu minim 500 mln. lei, însă ramura agroindustrială nu face parte din prioritățile Guvernului.
Pentru noi este absolut inexplicabil de ce este nevoie de cheltuit din buget încă 71 mln. lei pentru capitalul social destinat acestei Arene Naționale, un proiect mai mult decăt dubios și foarte riscant pentru țara noastră. Era mult mai logic ca, dacă tot nu avem încotro și suntem obligați să plătim pentru schema lui Plahotniuc, acest lucru să fie făcut direct din buget, fără ca banii să mai treacă prin așa zisa întreprindere de stat, de unde ei pot să se evaporeze în foarte scurt timp, Procuratura nefiind capabilă să tragă la răspundere și să confiște averile celor, care au aruncat Moldova în acest dezmăț.
În calitate de concluzie să mai spun că Platforma DA nu poate susține un buget iresponsabil, cu tenta vădit electorală, un buget lipsit de sustenabilitate și care păstrează povara achitării miliardelor furate din buzunarele oamenilor tot pe seama lor. Noi nu ne vom asuma responsabilitatea pentru acest așa-zis buget, pentru că peste vreo 9-10 luni, după căderea lui Dodon și punerea în discuție a următoarei găuri bugetare lăsate de marele tehnocrat Ion Chicu, noi nu admitem să fim nevoiți să le explicăm cetățenilor de ce am votat pentru aceasta aventură electorală.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate