Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, cere guvernării plafonarea imediată a adaosului comercial la produsele alimentare și extinderea termenului de procurare a poliței de asigurare

După cum era de aşteptat, criza epidemiologică ia amploare şi asistăm la o progresie îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19. Platforma DA a intervenit constant pe parcursul ultimelor săptămâni cu propuneri judicioase privind măsurile de prevenire a colapsului sistemului de sănătate, economic şi cel social. Am considerat necesară preluarea practicilor bune, eficiente care au dat rezultate de performanţă în ţări precum Germania şi Coreea de Sud.

Primul lucru la care ne-am referit și insistăm în continuare este testarea imediată a întregului personal medical si echiparea acestuia conform standardelor medicale europene, securizând astfel capacitatea colectivului de medici și cadre medicale de a trata populaţia ţării.

De asemenea am optat pentru echiparea și instruirea corespunzătoare a personalului MAI dislocat în oraşe şi în mediul rural. Inclusiv a rezerviştilor care, după părerea noastră, trebuie mobilizaţi de urgență pentru a asigura, mai ales în mediul rural, respectarea întocmai a restrictiilor şi a preveni luarea prin surprindere de noile valuri ale epidemiei.

Comanda și achizitionarea de capacităţi de testare, indiferent care ar fi preţul acestora, este, în opinia noastră, cel mai important lucru care trebuie făcut neîntârziat. Dacă sunt diagnosticaţi la timp, oamenii au şanse reale de a evita fazele cele mai grave ale infecţiei şi este restrânsă substanţial aria de contaminare cu acest virus extrem de agresiv.

Evident, ne-am referit şi la un set de acţiuni menite să restrângă impactul crizei asupra domeniului socio-economic, precum rectificarea bugetară imediată şi alocarea de fonduri pentru sistemul sanitar. Este necesară şi implementarea pachetului de măsuri economice propus de Platforma Demnitate și Adevăr care să asigure supravieţuirea ţării şi după acest dezastru.

Pentru a stopa în măsură predictibilă dezastrul provocat de pandemie şi a face mai puţin dificilă situaţia cetăţenilor noştri, inclusiv al celor din străinătate care se confruntă cu diverse probleme existenţiale, Platforma DA cere guvernării:

  • Extinderea pentru toate categoriile sociale a termenului de procurare a poliței de asigurare cu reducerile stabilite de 50, 60 și 75% pe parcursul întregii perioade a stării de urgență;
  • Tratarea gratuită a tuturor celor infectați de COVID-19, fără discriminare, indiferent dacă au sau nu poliță de asigurare medicală și anularea imediată a prevederilor Dispoziției nr. 10 din 31 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prin care cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, pe cale terestră și aeriană, și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), au fost obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, precum și cele ce prescriu operatorilor aerieni admiterea la bordul aeronavei doar a persoanelor care au statut de asigurat medical, confirmat în prealabil de către CNAM, ca fiind neconstituționale.
  • Plafonarea imediată a adaosului comercial la produsele alimentare de strictă necesitate – în speță, la legumele care constituie aşa-zisul “set pentru borş”, procurate preponderent de pensionari;
  • Includerea în componența Comisiei pentru situații excepționale a Președinților fracțiunilor parlamentare și a reprezentanților mediului de experți în domeniul medical și epidemiologic, procedându-se la modificarea Hotărârii  Guvernului nr. 1340 din 4 decembrie 2001, pentru a realiza un larg consens naţional, politic şi social.

De asemenea reiterăm propunerea de a asigura personalul medical, polițiștii, militarii, vameșii, etc cu echipament eficient și suficient. Prima linie este cea mai importantă redută în faţa unui pericol enorm, care, fără a fi stăvilit prin toate mijloacele fără excepţie, riscă să desfiinţeze efectiv securitatea Republicii Moldova!

Platforma DA va continua să vină cu propuneri constructive, eficiente, de prevenire și contracarare a răspândirii contaminării cu Covid-19, precum şi a prevenirii unor consecinţe dezastruoase ale crizei socio-economice.

2 aprilie 2020

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate