Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Președintele Tinerii DA, Dinu Plîngău, într-un interviu pentru portalul tribuna.md: ,,Vrem să identificăm cei mai buni tineri care să reprezinte generația schimbării.”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, preşedintele Organizației de tineret a Platformei Demnitate și Adevăr – Tinerii DA, Dinu Plîngău a vorbit despre ce l-a determinat să vină în politică, pe cât de ramificată este organizaţia de tineret a PDA, care sunt scopurile pe care le-a fixat în calitate de Preşedinte al organizaţiei, ce rol crede că vor juca tinerii în următoarele alegeri, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Aţi devenit recent lider al aripei de tineret a Platformei DA. Ce v-a determinat să veniţi în politică, în general, şi în acest partid, în particular?

D.P.: Trebuie să recunosc că a fost o decizie complicată pentru mine de a mă implica în politică. Am fost o persoană împlinită din punct de vedere personal și profesional, la fel ca și colegii mei care au constituit Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Într-o bună zi, ne-am pomenit în situaţia să aflăm că din vistieria statului s-a furat un miliard de dolari, că instituțiile sunt sufocate de corupție și slujesc nu intereselor cetățenilor, ci unui cerc îngust de persoane. În aceste condiții, când guvernarea deloc pro-europeană a pierdut frica față de cetățeni și față de Dumnezeu, era necesar să fie constituit un echilibru, care ar fi dus la restabilirea normalității. Acest echilibru poate fi instituit prin crearea unei societăți informate, unite și puternice. Platforma a încercat să consolideze societatea civilă cu mesajul ,,Corupția și hoția nu are culoare politică și din această cauză suferim toți – de la mic la mare, de la sud la nord, indiferent de confesiune sau opțiune politică”. În momentul în care toată lumea a înțeles că această guvernare nu doar că nu-și dorește elementar să discute cu protestatarii, ci desconsideră complet opinia cetățenilor, cei pe care ar trebui să-i slujească prin definiție, eram tot mai des întrebați: „Bun, îi dăm jos, da pe cine punem sus?”. Presiunea oamenilor și clocotul din societate ne-a determinat să căutăm soluții. Înțelegeam cu toții că lucrurile nu se vor schimba dacă nu va exista o forță politică de alternativă prin care societatea civilă să avertizeze guvernarea că, în cazul unor derapaje, va fi votată o alternativă politică. În virtutea eforturilor noastre exhaustive de a convinge politicieni existenți de a forma o alternativă politică, am ajuns, cu strângere de inimă, la concluzia că tot noi suntem cei care trebuie să formeze alternativa politică în cel mai scurt timp, întrucât exista riscul de a avea alegeri anticipate la începutul anului 2016. Și uite așa, din necesitate și obligație morală, mulți dintre noi, care nu și-au imaginat vreodată că vor face parte din vreun partid, am oferit oamenilor alternativa politică pe care ne-au cerut-o în stradă, formând Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”. În toată această perioadă, eu am fost implicat activ în toate aceste procese. Inițial, am refuzat locul la masa Biroului Politic Permanent pentru a mă concentra pe studii. Am decis să candidez la funcția de Președinte al Tinerilor DA pentru că eu și colegii care m-au susținut credem că experiența pe care o am în acest domeniu poate fi de folos în condițiile în care avem un an până la parlamentare. Din nou, a fost o decizie motivată rațional. Platforma DA este cel mai activ partid politic din opoziție dar, pe lângă pragmatismul pe care mă bazez de fiecare dată, am și niște emoții legate de această formațiune, față de oamenii alături de care am trecut prin multe și față de niște evenimente marcante din istoria noastră.

20621089_2068674289824630_1512726193612537996_n

T.: Pe cât de ramificată este organizaţia de tineret a PDA? În câte localităţi aveţi organizaţii teritoriale?

D.P.: Avem o echipă de tineri foarte buni, activi și neînfricați la nivel central, luând în calcul faptul că anume tinerii noștri au lansat protestele în Republica Moldova, și mă refer aici la Liviu Vovc, Alex Cozer, Inga Grigoriu, Iurie Tesa, Daniel Ulinici, Ruslan Verbițchi, și mulți, mulți alții. Platforma DA, în general, este un partid cu foarte mulți tineri în poziții de conducere, atât la nivel local, cât și central. Poate de asta și avem atâta energie. Deoarece tinerii noștri au fost implicați în niște procese mult mai complexe ce țin de interesul național, constituirea unei organigrame de funcționare a structurii de tineret a fost mereu amânată. Odată cu alegerea mea în calitate de Președinte al Tinerilor DA în septembrie, a.c., partidul, tinerii și Andrei Năstase mi-au oferit tot sprijinul pentru a dezvolta organizația de tineret și a atrage cât mai mulți tineri de calitate în ea. Organizația de Tineret are statut autonom în cadrul partidului, ceea ce înseamnă că se creează una singură la nivel național. Cu toate acestea, am decis, pentru moment, să formăm centre regionale și în țară – nord și sud – precum și în diasporă. La Bălți, de exemplu, avem o echipă foarte bună din care face parte și un vicepreședinte al Tinerilor DA – Elena Curecheru – care a avut un rol important la Bălți în cadrul campaniei prezidențiale din 2016. De asemenea, avem tineri care își fac studiile peste hotare și sunt responsabili de crearea structurilor sau atragerea simpatizanților în orașele unde își fac studiile. Avem abia o lună de la constituire, dar ne-am mișcat rapid, fiind invitați la diverse evenimente și activități în străinătate, făcându-ne auziți des în presă, pe rețelele de socializare am devenit virali cu spotul nostru alternativ pentru CNA și avem și un plan de activități cu adevărat interesante și utile pentru tineri. Ușa noastră este mereu deschisă, de aceea îi îndemnăm pe cei care vor să demonstreze că pot și ei face ceva pentru țara lor, să se înregistreze pe www.smarturl.it/TineriiDAInscriete

T.: Care sunt scopurile pe care le-aţi fixat în calitate de Preşedinte al organizaţiei de tineret a PDA?

D.P.: În calitate de președinte al Tinerilor DA, mi-am propus ca scop consolidarea echipei, crearea structurilor de tineret în toate raioanele Republicii Moldova, stabilirea unor relații cu anumiți parteneri prin care să putem beneficia de proiecte comune, atât din țară, cât și din străinătate. Însă cel mai important lucru pe termen relativ scurt, este ca echipa noastră să se impună în ceea ce privește motivarea tinerilor nu doar de a ieși la vot în 2018, dar și de a se implica activ în anumite procese. De a le reîntoarce speranța, de a-i motiva să lucreze, să analizeze, să critice, să vină cu soluții. Cei mai buni și activi tineri vor fi promovați să reprezinte generația schimbării. DA, vrem să identificăm cei mai buni tineri care să reprezinte Generația Schimbării.

T.: Din observaţiile proprii, ce puteţi spune despre interesul tinerilor din Moldova faţă de politică?

D.P.: În Moldova doar despre politică se și vorbește, începând cu transportul public și terminând cu școli sau universități, motiv pentru care eu, în calitate de președinte al aripei de tineret a unei formațiuni politice, niciodată nu voi merge cu agitații politice în școli, cum o fac alții. Când eram elev, țin minte antipatia pe care o aveam eu și colegii mei când veneau politicienii peste noi. Nu e ok. Ne simțeam revoltați, nu atrași. Școala este pentru altceva, nicidecum pentru politică. Totul este prea politizat și acesta este rezultatul guvernărilor proaste de până acum. Interesul tinerilor față de politică nu se deosebește cu mult față de interesul maturilor sau al seniorilor. Diferența este că tinerii sunt mult mai capricioși când este vorba de anumite subiecte, fie sunt foarte sonori, mai ales când subiectul e în trend, fie își manifestă o lehamite față de tot. E greu să restabilești încrederea tinerilor, dar și a celorlalți, față de politică după ce atâția au fost măcelăriți în 7 aprilie 2009 ca să vină un Filat, un Plahotniuc și să distrugă și visul european care ne mai rămăsese.

T.: Tot mai mulţi tineri aleg să plece din Moldova. Ce soluţii are PDA pentru a combate acest fenomen?

D.P.: Vă anunț aici în exclusivitate că urmează să lansăm un proiect pe plan extern cu privire la exodul în masă al cetățenilor noștri, dar în special – depolularea rapidă a Republicii Moldova. Deseori se glumește că „cine rămâne la urmă, stinge lumina.” Ei uite că deja nu mai este deloc o glumă, ci o realitate dureroasă: Republica Moldova rămâne fără oameni. Și repede. De asta noi, cei de la Platforma DA, spunem des că nu ne putem permite luxul să ne jucăm de-a alegerile. Ați observat că noi acționăm rapid. Când am colectat cele 405 000 semnături pentru referendumul constituțional, știți care a fost problema noastră cea mai mare? Nu voluntarii, nu gerul, nu glodul și nici papucii roși… Casele pustii. Mergeam din ușă în ușă, ulițe întregi, și abia de găseam pe cineva acasă. Vă imaginați? Răspunsul este, întâi de toate, să acționăm rapid și cu cea mai mare responsabilitate să reconstruim un stat de drept veritabil, cu o guvernare cu adevărat pentru oameni, iar Platforma DA este pregătită pentru asta. Cât privește tinerii, trebuie să înlăturăm acei factori (nu doar percepții) care îi determină să plece: lipsa unei perspective de creștere profesională, lipsa locurilor de muncă bine plătite, lipsa unui sistem educațional bun, corupția covârșitoare, etc. Pentru a opri această migrație, nu doar tinerii, dar și părinții lor, trebuie să simtă pe pielea lor că lucrurile în Republica Moldova se schimbă spre bine, să existe un optimism în societate. Venirea la guvernare a unei alternative politice curate, care va începe a lucra serios asupra înlăturării acelor probleme enumerate mai sus de la rădăcină și oferirea unor soluții palpabile, vor determina tinerii să rămână acasă.

18740456_1963469653678428_5866024712401075795_n

T.: Care, în opinia Dvs., sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă tinerii din Moldova şi cum pot ele fi soluţionate?

D.P.: Sărăcia și efectele ei este una din cele mai mari probleme în sate, unde mulți tineri nu pleacă la școală pentru că muncesc acasă, au grijă de gospodărie în timp ce părinții sunt plecați peste hotare. Mergând prin sate, am aflat și că o bună parte din tineri nu se duc la școală pentru că nu-și pot procura rechizite școlare, fie nu se duc pentru că sunt discriminați de colegii de liceu din cauza că au haine mai modeste și fug de la ore. Sărăcia îi determină pe ei și pe părinții lor să plece în căutarea unei vieți mai bune. Sărăcia duce la degradare culturală, la lipsa unor perspective, și nu trebuie să ne mințim când spunem că cei săraci nu sunt discriminați. În universități există o corupție deschisă și orice notă poate fi cumpărată. Calitatea studiilor este foarte proastă. Ca să vă dau un exemplu: Oleg Melniciuc, judecătorul anchetat pentru îmbogățire ilicită și care are o reputație foarte proastă, mi-a fost profesor la USM. Am avut o situație chiar amuzantă, când dimineața mă duceam la universitate, iar după ore mergeam la Judecătoria Râșcani și protestam împotriva abuzurilor pe care le comitea în calitate de judecător. Toată lumea știa atitudinea mea față de acest ,,profesor”, însuși Melniciuc nu se simțea comod cu un astfel de student, dar așa a fost să fie. Așa este sistemul. Am avut nota 9 la Actele de Procedură Civilă, mă pregăteam mult mai bine decât la alte obiecte, ceea ce nu aș spune despre pregătirea lui. Ce fel de exemplu poate fi el pentru viitorii juriști? Această atitudine față de studenți și studii, corupția care promovează în sistem oameni lipsiți de integritate și profesionalism duce la distrugerea și contaminarea tuturor sistemelor. Din acest motiv, foarte des, tinerii deștepți rămân fără loc de muncă, iar cei care au plătit sau care au cumătri în Guvern sau Parlament, ajung să devină șefi. Soluția pe care o văd eu e să facem o regulă mare în tot ce ține de sistemul educațional și, într-un final, ca între ministerul responsabil de educație și cel al muncii să existe o strânsă corelație instituțională. Să existe o interdependență între locurile de studii la universități și colegii, și locurile de muncă vacante pe piață.

T.: Ce rol credeţi că vor juca tinerii în următoarele alegeri?

D.P.: Sistemul propus de Dodon și Plahotniuc discriminează foarte mult nu doar diaspora sau femeile, dar și tinerii. Am menționat deja că tinerii sunt un segment foarte capricios, însă cred că ei pot să ne uimească la viitoarele alegeri. Totul depinde de organizarea noastră și de mesajele cu care vom veni să le cerem susținerea. Și, mai presus de toate, să fim sinceri.

T.: Pe cât de real vi se pare obiectivul de schimbare a clasei politice din Moldova, inclusiv prin înlocuirea actualilor politicieni cu tineri cu gândire progresivă?

D.P.: Dacă nu aș crede cu adevărat într-un asemenea scenariu, nu m-aș fi implicat în politică. Platforma DA, sunt sigur că ați observat, este foarte pragmatică și cu picioarele pe pământ. Noi spunem adevărul, chiar dacă doare. Mai mult, noi oferim soluții concrete care, timp de 3 ani de zile, pot să transforme colosal Republica Moldova – și asta e posibil. Noi nu tratăm tinerii ca pe niște robi care să alerge înainte de alegeri, după care să uităm de ei. Nu. Asta fac cam toate partidele din Moldova și asta e complet greșit. De asta și tinerii sinceri și bine intenționați se dezamăgesc în partide. În Platforma DA, însă, tinerii joacă un rol crucial, formând și o bună parte din Biroul Politic Permanent, fiind aleși președinți în foarte multe organizații teritoriale și, poate cel mai important – în Platforma DA, tinerii se fac auziți. Mereu am pledat pentru ideea ca în politică să vină cât mai mulți tineri care încă nu au făcut parte din sistemele corupte și pot fi instruiți pentru a fi viitoarea generație de politicieni care vor face lucruri mari. Unul din scopurile propuse de Tinerii DA este să încurajăm tinerii să se implice direct în politică, să le dăm platforma pe care să poată crește, să le oferim tribuna de la care să-și facă vocea auzită și să-i echipăm cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a deveni, cum ziceam, Generația Schimbării.

Sursa: tribuna.md

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA




    logo Aelevate