Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Proiectul de țară: „Republica Moldova-un stat în care să vrei să trăiești” adoptat acum un an în cadrul celui de-al doilea Congres Extraordinar al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr

Acum un an, pe data de 5 februarie, 2017, la Chişinău a avut loc cel de-al doilea Congres Extraordinar al Partidului Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”, la care au participat delegaţi din partea celor 36 de Organizaţii Teritoriale, precum şi invitaţi de onoare, membri ai Consiliului Marii Adunări Naţionale, reprezentanţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi ai segmentelor sociale aderente.

În cadrul acelui important eveniment a fost actualizat Statutul și Programul politic ale partidului, și un Plan de salvare a Republicii Moldova care conține cele mai urgente acțiuni, ce trebuie întreprinse de către viitoarea guvernare în urma câștigării alegerilor parlamentare, iar acțiunile prevăzute la acest compartiment vor fi realizate într-un parteneriat instituțional cu o justiție independentă pentru a salva Republica Moldova de la falimentul social economic și instituțional.

Urmându-și dezideratele, având susținerea cetățenilor, Platforma DA a reușit într-un timp record să obțină încrederea Partidului Popular European, devenind de curând membru-observator al acestuia, ceea ce confirmă gradul avansat de responsabilitate asumată de formațiune în vederea realizării unui real parcurs european al statului nostru.

Pe parcursul unui singur an, de când a fost adoptat Programul politic, Platforma Demnitate și Adevăr, a venit cu soluții concrete elaborate punctual pe marginea majorității prevederilor din planul anticriză și a reacționat prompt la toate derapajele anti-democratice comise abuziv de guvernarea actuală. Aceste soluții au fost puse la dispoziția opiniei publice prin intermediul conferințelor de presă și a Declarațiilor pe diverse subiecte, elaborate de specialiști, profesioniști în diverse domenii.

Amintim că numai în ultima perioadă de timp, Platforma DA a intervenit cu propuneri concrete privind instituirea unui Fond special de intervenții pe piața agroalimentară, descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale a Republicii Moldova, acțiunile necesare a fi întreprinse de guvernare până la sosirea misiunii de evaluare din partea UE, micșorarea taxei pe valoare adăugată, măsuri concrete cu privire la susținerea businessului micro, mic și mijlociu, combaterea economiei tenebre, demonopolizarea economiei, etc.

Un compartiment important din cadrul Programului politic al Platformei DA, care rezumă într-un mod sintetic viziunea formațiunii asupra viitorului Republicii Moldova, este ”Proiectul de țară: Republica Moldova-un stat în care să vrei să trăiești”, mai actual ca niciodată. Mai jos publicăm un extras din acest proiect:

PROIECTUL DE ŢARĂ: REPUBLICA MOLDOVA – UN STAT ÎN CARE SĂ VREI SĂ TRĂIEŞTI

În calitate de partid vom întreprinde acţiuni ferme pentru a reda oamenilor speranţa într-un viitor prosper, împreună cu cei plecaţi revenind acasă, într-o ţară care să se apropie de nivelul de dezvoltare al naţiunilor occidentale. Împreună vom construi o țară care oferă șanse egale pentru toți cetățenii.

Va fi un stat al demnităţii, întors cetăţenilor săi, cu o economie ieşită din impas, cu un sistem social bine pus la punct, cu o justiţie funcţională, corectă, cu criminalii puşi la puşcărie de un corp judecătoresc reformat, cu miliardul întors la Banca Naţională, cu miliardele întoarse la buget, cu o mare parte a diasporei revenită în ţară, dar cel mai important, cu ideea că avem viitor şi că se poate. Fără aceste lucruri, Republica Moldova nu va exista.

Proiectul nostru de ţară reprezintă o viziune care îşi propune schimbarea profundă a  Republicii Moldova. Ne propunem ca aceasta să devină o ţară cu instituţii moderne în serviciul cetăţenilor, cu o administraţie publică eficientă şi responsabilă în care activează funcţionari bine pregătiţi, ne-corupţi, cu salarii bune, în care statul investeşte pentru a-i pregăti cât mai bine profesional. Trebuie să scăpăm de această blestemată „rotaţie a cadrelor” în care vin tineri, acumulează experienţă şi pleacă să activeze în alte domenii, sau în afara ţării din cauza salariilor mizerabile şi a atitudinii pline de dispreţ a guvernanţilor. Această realitate nu ne permite să avem un corp de funcţionari bine pregătiţi şi motivaţi să activeze în administraţie, de unde şi slăbiciunea instituţiilor în faţa raiderilor şi a altor criminali.

Ne propunem ca Republica Moldova să devină un stat de drept consolidat, cu o justiție realmente independentă și integră. Vrem ca justiţia să nu mai fie în serviciul mafiei locale şi internaţionale, vrem să se facă cu adevărat dreptate, iar cei care au comis crime împotriva statului, a economiei naţionale, a sectorului bancar să fie condamnaţi și averea acestora să reintre în circuitul economic al Republicii Moldova. Este necesar ca instituţiile responsabile de lupta anticorupţie să fie conduse de oameni necorupţi, responsabili de misiunea lor de distrugere a caracatiţei mafiote, care s-a implantat în structurile statului şi în societate.

Ne propunem ca economia Republicii Moldova să devină una stabilă şi capabilă să le garanteze cetăţenilor săi salarii decente. Doar prin ample măsuri anticriză, stabilizarea sistemului bancar, schimbarea conducerii şi a managementului întreprinderilor de stat intenţionat duse la faliment, confiscarea extinsă a averilor celor corupţi, distrugerea schemelor care storc banii publici, se va reuşi crearea unor condiţii minime pentru o dezvoltare economică durabilă.

Ne propunem ca prin politici fiscale inteligente şi predictibile, îmbunătăţirea mediului de afaceri, crearea unui climat investiţional atractiv, Republica Moldova să devină o ţară atractivă pentru cei care vor să investească şi să creeze locuri de muncă cu salarii decente.

Ne propunem schimbarea paradigmei de dezvoltare economică a ţării noastre, de la o ţară care trăieşte din remitenţe şi consum, la o ţară care dezvoltă industrii competitive, având un capital uman performant. Noi trebuie să devenim competitivi, să generăm rezultate economice, să producem şi nu să fim utilizaţi ca „forţă de muncă ieftină” atât în afara ţării cât şi în ţară. Ne propunem  să avem o agricultură modernă performantă, care va asigura un nivel de viaţă decent cetăţenilor din zonele rurale.

Ne propunem ca reintegrarea teritorială a Republicii Moldova reprezinte un adevărat proiect de ţară. Este un obiectiv care trebuie să consolideze întreaga societate.Ne propunem ca Republica Moldova să devină un stat cu un sistem educaţional performant. Capitalul uman format în instituţiile noastre de învăţământ trebuie să fie competitiv, orientat către piaţa muncii, creativ, cult şi dominat de sentimentele patriotismului.

Pornim de la premiza că  că ţara noastră nu poate avea un viitor prosper fără o implicare activă si decisiva a Diasporei în viaţa politică, economică şi, cel mai important, în procesul de modernizare a Republicii Moldova. Susţinerea cetăţenilor aflaţi peste hotare şi valorificarea potenţialului uman al Diasporei va fi prioritara pentru noua guvernare care va activa în serviciul propriilor cetăţeni.

Ne propunem ca Republica Moldova să devină un stat în care sunt respectate drepturile omului. Vor fi întreprinse toate măsurile necesare creării la nivel național a unor mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului. Este de datoria statului să organizeze activitatea instituţiilor sale într-așa mod, încât demnitatea umană să devină o valoare supremă în țara noastră și ca niciun singur caz de violare a drepturilor omului să nu rămână nepedepsit.

Pensionarii noştri să nu mai fie umiliţi în ultimul hal de către guvernările care au promovat până acum un adevărat genocid social. Vom face tot posibilul, în urma stabilizării situaţiei din ţară, să le ameliorăm traiul şi să reformăm cu adevărat actualul sistem de pensii.

Ne propunem ca cetăţenii noştri să aibă acces la servicii medicale la standarde europene, cu medici calificaţi şi să nu sufere de lipsa medicamentelor şi a serviciilor medicale de slabă calitate.

Vom realiza o politică externă care porneşte de la interesele Republicii Moldova şi nu de la interesele unui anumit grup, o politică realizată de către un corp diplomatic profesionist, o politică stabilă, previzibilă. Ne propunem ca diplomaţia economică să reprezinte un element fundamental al politicii externe atât în est, cât şi în vest.

Ne propunem ca procesul de integrare europeană să devină un mecanism de modernizare a Republicii Moldova, şi nu un proces imitativ în care se mimează reformele.

Platforma DA!
Pentru o țară în care să vrei să trăiești!

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate