Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Reacția Platformei DA după suspendarea din funcție a președintelui raionului Criuleni, Pavel Spînu, cu votul consilierilor raionali ai PAS și PSRM + PCRM: „ Alianțe toxice care compromit parcursul european”

Platforma DA constata cu regret degradrea rapoartelor de colegialitate cu fostii parteneri de Bloc ACUM la nivelul administratiilor locale si raionale. Aliantele consilierilor PAS cu PSRM, Șor împotriva Platformei DA contribuie la compromiterea ireversebila a valorilor proeuropene si sunt inoportune, lipsite de sens si nocive pentru parcursul nostru european.

În ultima perioadă, cu voturile consilierilor raionali PAS și al unor partide de orientare prorusă au fost demiși vicepreședinții raionului Anenii Noi și Sângerei, precum și Președintele raionului Strășeni, toți trei fiind exponenți ai Platformei DA.

La începutul lunii septembrie a fost eliminat ulitmul președinte de raion membru al Platformei DA. După îndelungi încercări, cu încălcarea mai multor proceduri, a fost suspendat din funcție președintele raionului Criuleni, Pavel Spînu, exponent al Platformei DA. Suspendarea a fost votată de consilierii raionali ai PAS, PSRM, PCRM, PUN și PLDM. Pentru noi este inexplicabil că contrar politicilor enunțate la nivel național împotriva partidelor de sorginte oligarhică și proruse, la nivel raional se fac alianțe cu aceste partide împotriva reprezentanților Platformei DA ceea ce deteriorează încrederea cetățenilor în reușita forțelor proeuropene la următoarele alegeri.

Demiterea presedintelui de Criuleni poate fi explicata doar prin șirul de acțiuni demarate de PAS la nivel național, de a distruge sau racola orice concurent pe dreapta cu șanse de câștig la viitoarele algeri locale. Or, necătând la toate greutățile și impedimentele create artificial de unii consilieri raionali, pe parcursul ultimilor doi ani Pavel Spînu, a gestionat eficient problemele raionului, a reușit împreună cu administrația publică locală să acționeze profesionist în perioada de criză pandemică astfel încât instituțiile de învățământ și cele medico-sanitare să lucreze în regim normal și fără focare de infecție. Datorită profesionalismului d-lui au fost atrase investiții, s-a reușit construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Moldova și reconstrucția unui segment de drum de 27 km care era indispensabil pentru locuitorii raionului Criuleni și care face conexiune cu drumul internațional Chișinău – Bălți. Pe parcurusl activității sale d-lui s-a condus de legislație și a curmat toate ilegalitățile comise de fostele conduceri, ceea ce a deranjat reprezentanții unor partide. Astfel,  in perioada anilor 2020 si 2021 Consiliul raional Criuleni a fost apreciat ca una din cele mai transparente autorități administrative raionale din țară, oferindui-se locul II si III.

Pe parcursul a trei ani d-ul Pavel Spinu a făcut față tututror provocărilor, activând de unul singur și cu devotament,  fără a avea vicepreședinți care să se implice în soluționarea problemelor criulenenilor. În toată această perioadă d-lui a insistat de mai multe ori pe numirea vicepreședinților ce ar fi facilitat gestionarea raionului. Insă consilierii partidelor, participante și la suspendarea lui, au preferat să boicoteze de nenumărate ori ședințele, demonstrând că preocuparea lor esențiala este de a bloca activitatea Președintelui de raion și implementarea proiectelor ce corespundeau doar interesului cetățenilor si nu al unui grup, asa cum obișnuiau ei.

Ca urmare a  acestei noi majorități colorate, raionul Criuleni a rămas la moment fără conducere fiind blocată activitatea de gestionare financiară a raionului. În absența președintelui de raion care este unica persoană legala având calitatea de administrator de finanțe din raion, va fi imposibilă achitarea salariilor lucrătorilor din domeniul asistenței sociale, din   instituțiile de învățământ și a altor categorii de salariați inclusiv și personalului din aparatul președintelui raionului. Acest lucru va duce la apariția unor grave probleme ce țin de finanțarea instituțiilor de invățămînt, programelor raionale de reparație și întreținere a drumurilor locale de interes raional și de reparație a instituțiilor de educație, organizarea activității spitalului raional și a centrelor de sănătate din localitățile raionului, elaborarea proiectului de budget pentru anul 2023, desfășurarea activității Comisiei pentru Situații Excepționale pentru asigurarea protecției cetățenilor raionului în cazuri excepționale, organizarea activitații aparatului președintelui raionului și organizarea desfășurării tuturor evenementelor în raion.

În această perioadă de criză economică și socială, când au rămas zile numărate până la sezonul de încălzire, astfel de jocuri politice reprezintă o iresponsabilitate crasă față de cetățeni.

Platforma DA nu are așteptări de la reprezentanții PSRM sau Partidul Șor, însă îndemnăm colegii din PAS împreună cu care parcă împărtășim aceleași valori europene, să se pătrundă de gravitatea situației și să renunțe la aceste alianțe conjuncturale.

Solicităm în regim de urgență să fie anulată suspendarea președintelui raionului Criuleni, astfel încât să nu se agraveze criza în raion, să fie continuate proiectele de dezvoltare, să fie pregătite instituțiile de învățământ și spitalicești de perioada rece a anului,  iar funcționarii să își poată primi la timp salariile.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate