Skip to content
Noutăți Platforma DA

Noutăți

Reacția Platformei DA privind sistarea livrării de energie electrică pentru R. Moldova de la Cuciurgan : Guvernul a îndeplinit toate mofturile regimului separatist, dar a fost „sugrumat” energetic de Rusia

Constatăm că,  începând cu 1 noiembrie regiunea din stânga Nistrului va primi 40% din tot gazul care ni-l oferă Gazprom. Iar această decizie ridică multe semne de întrebare deoarece începând cu aceiași zi de 1 noiembrie, termocentrala de la Cuciurgan nu mai oferă nici un kw de energie electrică malului drept.

Ținând cont de timpul cald afară, aceste volume vor fi suficiente în luna noiembrie nu doar pentru asigurarea cu gaze a populației, dar și a industriei Transnistriei, precum și a fermelor de bitcoin ale lui Ciaica-Dodon.

Uzina Metalurgică își continuă activitate ca în perioada bună. Iar în același timp, malul drept al Nistrului se confruntă cu o criză energetică.Este grav ceea ce se întămplă în relațiile noastre cu Transnistria. Cu mâinile guvernării de la Chișinău se asigură confort maxim regimului separatist. Și acest lucru nu se întâmplă de acum. Prin deciziile CSE au fost emise autorizații de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița fiindu-i favorizată activitatea pe parcursul întregului an. Tot prin decizia CSE s-a autorizat pentru regiunea dn stânga Nistrului importul de pesticide neomologate. Și nu în ultimul rând, prin decizia CSE a fost permisă deschiderea de conturi în valută în bancile moldovenești pentru companiile și oligarhii din Transnistria.Guvernul de la Chișinău le-a îndeplinit toate mofturile până acum, iar în schimb a fost „sugrumat” energetic de Federația Rusă.

În luna noiembrie, „Gazprom” continuă șantajul și va oferi „Moldova-Gaz” doar 170 milioane m3. Iar în loc să acționeze în interesul tuturor cetățenilor, Guvernul se preocupă de asigurarea confortului regimului separatist în detrimentul cetățenilor de pe malul drept al Nistrului.

Platforma DA consideră că, Guvernul este obligat să iasă cu explicații. Și să realizeze URGENT  următoarele măsuri:

  1. Inițierea discuțiilor urgente și obținerea de la Cuciurgan minim 50 % din energia electrică la prețul de maximum 60 dolari pentru Mwt/ora în schimbul gazului furnizat pe malul stâng. După aceasta putem discuta despre împărțirea proporțională a volumelor rămase de gaz și identificarea cantităților necesare pentru acoperirea deficitului pentru ambele maluri ale Nistrului.
  2. În caz că regimul separatist continuă șantajul energetic și refuză livrarea energiei electrice pe malul drept, atunci  volumele de gaze naturale pentru malul stâng trebuie reduse până la 1 mln m3 pe zi, volum suficient pentru a asigura încălzirea cetățenilor de pe malul stâng.
  3. În același timp, dacă regimul separatist nu renunță la șantajul energetic, Guvernul trebuie să nu mai admită facilități de care au beneficiat ei până acum și să inițieze următoarele acțiuni:

– impozitarea cu TVA și accize a tuturor mărfurilor, care sunt importate în Transnistria

– suspendarea aplicării Acordului de Liber Schimb Republica Moldova- Uniunea Europeană pentru exportul mărfurilor din Transnistria în țările UE

– anularea deciziei CSE prin care se permite deschiderea conturilor în valută în bancile moldovenești pentru companiile și oligarhii din Transnistria.

Platforma DA este preocupată ca toți cetățenii acestei țări (și de pe malul drept și de pe malul stâng) să treacă cu bine peste această iarnă, anume din această cauză, considerăm că e nevoie de asigurat malului stâng cu volumul necesar de gaze  pentru încălzirea cetățenilor. Însă, în stânga Nistrului locuiesc sub 15 % din populație, iar guvernarea a decis să aloce 40% din totalul volumelor.  Și este inacceptabil când guvernul se preocupă de menținerea schemelor din regiunea transnistreană, aprofunzând în acest fel criza energetică pe malul drept.

Cedările economice absolut neargumentate față de regimul separatist au contribuit la creșterea vertiginoasă a tarifelor la energia electrică pentru malul drept și au pus în pericol securitatea energetică. Prin urmare, crește riscul destabilizării situației din partea grupărilor politico-criminale, care acționează tot mai concertat. Platforma DA nu dorește un asemenea scenariu și cheamă Guvernul la acțiuni responsabile, promte și ferme. Inclusiv pledăm pentru apelul urgent către parteneri externi în vederea obținerii sprijinului financiar direct, care ne-ar permite să atenuăm consecințele acestui război hibrid din partea Federației Ruse și a santajului energetic din partea marionetelor de la Tiraspol.

Contacte Platforma DA

Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă

Email
Adresa

Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135

Social media

ADERĂ LA PARTID

Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA
    logo Aelevate