Suntem întotdeauna gata pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dumneavoastă
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Noutăți
În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, vicepreședintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova, a vorbit despre activitatea sa din prezent, formațiunea din care face parte, rezoluția adoptată de PPDA despre crearea structurilor extrateritoriale, necesitatea reformării clasei politice, unificarea dreptei pro-europene, dar și ce șanse are actuala opoziție să preia puterea în RM.
C.: Dle Pavlovschi, știm că sunteți într-o misiune internaționala în Bacu. Ați putea să ne dați detalii cu ce va ocupați acolo?
S.P.: Vă mulțumesc mult. În primul rând, eu aș dori să salut cititorii Curentul.md, cu care am plăcere să discut pentru prima dată.
În privința plecării mele s-au vehiculat mai multe zvonuri și speculații și cred că e cazul să facem lumină în privința asta.
În realitate, lucrurile stau cu mult mai simplu. Neavând posibilitate să îmi găsesc de lucru în Moldova, am fost pus în situația să îmi caut de lucru în alte țări. Acum eu lucrez în calitate de consultant în materie anti-corupție, în cadrul unul proiect în domeniul justiției, finanțat de către Uniunea Europeană în Azerbaidjan. Suntem patru specialiști veniți din Statele Unite, Albania, Bulgaria și Moldova și în obligațiunile noastre intră acordarea asistenței autorităților naționale în perfecționarea sistemului lor juridic și de drept.
C.: Dvs. sunteți și vicepreședinte al Platformei DA, iar în cadrul recentului Congres al acestui partid ați avut o intervenție prin Internet în care ați menționat ca sunteți deja parte a Diasporei. Ați putea deschide parantezele?
S.P.: Da, eu aș fi vrut să particip în lucrările Congresului Extraordinar al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deoarece cu acest partid este legată o bună parte a vieții mele, însă, din motive pur obiective, prezenta mea nu a fost posibilă. Asta este motivul din care eu am hotărât să mă adresez delegaților pe calea unui cuvânt de salut și îndemn, transmis prin Internet. Fiind, la fel ca sute de mii de alți moldoveni nevoit să îmi caut de lucru în străinătate, fiind rezident al Azerbaidjanului, obiectiv vorbind, am devenit și eu o parte a Diasporei.
C.: PPDA a adoptat o rezoluție despre crearea structurilor extrateritoriale, în special a celor din Diaspora. Ce credeți despre acest proces? Vă veți implica?
S.P.: Bună întrebare. Trebuie să recunoaștem că diaspora noastră nu este una omogenă. Acolo sunt oameni diferiți, care au viziuni politice diferite, care au intenții diferite, care au scopuri diferite. Mulți dintre concetățenii noștri sunt dezinformai și activează pe baza unor perceperi eronate. Dar, sunt și cei care au dat dovada unui activism civic nemaivăzut înainte. Și asta mă bucură mult. Știu că mulți dintre ei visează să se întoarcă în Moldova, deoarece viața în străinătate nu este dulce deloc. Nimeni nicăieri nu ne așteaptă. Vă spun asta cu certitudine. Lumea nu se întoarce de aceea că nu vor să trăiască în mocirla noastră, unde domină corupția, unde demnitatea lor este călcată în picioare. Reprezentanții diasporei, la fel că și cei care trăiesc în Moldova, merită o viată cu mult mai bună. Din păcate, mulți se gândesc, că iată va veni un Mesia și ne va salva, o să ne facă viată mai frumoasă. Eu înțeleg oamenii noștri, mai mult ca atât, îmi scot pălăria în fată celor care lucrează zi și noapte ca să își asigure familiile, dar trebuie să îi dezamăgesc. Nimeni nu va veni și nimeni nu va face nimic în locul nostru. Noi, reprezentanții poporului, trebuie să facem ordine în propria noastră țară. Și aici, rolul reprezentanților Diasporei poate și trebuie să devină unul principial și decisiv, deoarece, trăind în țările europene, ei au văzut cum trebuie să activeze un stat modern, un stat democratic, un stat care lucrează pentru cetățeni. Și experiența asta ar putea fi foarte importantă în procesul reformării vieții noastre. Din aceste considerente implicarea reprezentanților Diasporei în procesele politice care au loc în Moldova este nu numai că binevenită, dar și necesară.
C.: Anterior, ați lansat în spațiul public mai multe mesaje ca specialist în materie de reforme de drept. Va rămâne acest domeniu o prioritate a Dvs. în continuare și, în genere, cum vedeți evoluția situației din acest domeniu în continuare?
S.P.: Este foarte dureroasă această temă. Sunt un jurist cu experiență profesională de 37 de ani. Am lucrat în calitate de anchetator pe cauzele excepționale, am activat în calitate de procuror, unul dintre conducătorii Direcției de urmărire penală a Procuraturii Generale, am lucrat în calitate de Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, avocat, consultant în mai multe proiecte derulate de Uniunea Europeană în domeniul reformării sectorul justiției din diverse țari. Aș punea spune că am experiență, practic, în toate profesiile juridice. Știu foarte bine cum trebuie să funcționeze un sistem juridic modern, cum trebuie să fie organizat un stat de drept – un stat în care guvernează legea, ci nu oamenii. Și când eu văd ce se face la noi în țară, eu spun că așa ceva poate fi numit cum doriți, numai nu reformarea sectorului juridic. La noi reformele se fac nu pentru oameni simpli, ci pentru cei care lucrează în sistem: pentru judecători, pentru procurori, pentru demnitari de stat. Lumea care le face, totalmente și-a pierdut obrazul. Poftele lor depășesc deja bunul simt și nu provoacă decât iritare din partea poporului. În țara noastră poporul și guvernarea trăiesc în lumi paralele. De ce se întâmplă asta? Sunt câteva explicații. Lăcomia funcționarilor, impunitatea lor, încrederea lor, că dacă ei sunt la putere, asta înseamnă că ei pot face orice le trăsnește în cap, că nimeni și niciodată nu o să le ceară socoteală. Sunt și cei parveniți, care sunt, pur și simplu, niște agramați și care nu au cea mai vagă idee cum trebuie să funcționeze o procuratură sau o curte într-un stat de drept. Sunt și mai multe interese în joc. Reforma adevărată ar însemna pierderea punerii, iar asta ar însemna tragere la răspundere a sutelor de funcționari corupți, care fără milă ani la rând jefuiesc acest popor. La mine s-a format o opinie că în țara noastră, pur și simplu, lipsește voința politică îndreptată la realizarea reformelor de care ca de aer are nevoie poporul nostru. Și atâta timp cât clasa politică actuală se află la guvernare, lucrurile nu se vor schimba. Din păcate. Europenii vor mai pompa în Moldova câteva sute de milioane de euro și prin asta vor face mai bogată guvernarea. Iar, oamenii simpli așa și vor rămâne – unu la unu cu nevoile, grijile, problemele lor.
C.: Andrei Năstase, liderul PPDA, declara anterior că formațiunea pe care o reprezentanți pune accent pe integritate, profesionalism și transparentă. Cum ați califica situația din politica moldovenească prin prisma acestor trei principii?
S.P.: Foarte simplu. Elita politică moldovenească, care guvernează țara, nu este nici integră, nici profesionistă, nici transparentă. Unicul lucru pozitiv care aceasta elită ar putea face pentru poporul Republicii Moldova asta să plece. Dar nu vor pleca. Se vor tine cu dinții de fotoliile lor, dar nu vor pleca. Unii din frică, alții din lăcomie. Dacă noi am reuși realizarea acestor trei principii – integritate, profesionalism și transparență – ar câștiga întregul popor.
C.: Mulți vorbesc despre necesitatea reformării clasei politice. Dvs. ce părere aveți la această temă?
S.P.: Eu sunt de acord cu această părere. Mai mult ca atât. Eu aș spune că noi acum trebuie să creăm o clasă politică nouă, o clasă politică necompromisă, o clasă politică, care cunoaște nevoile și necesitățile poporului, o clasă politică, care ar putea asigura procesul integrării europene, procesul dezvoltării tării și, prin urmare, creșterea bunăstării și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții poporului.
Este foarte important ca, clasa politică nouă să înțeleagă necesitatea liberalizării tuturor sferelor vieții. Moldova trebuie să fie transformată, dintr-un stat polițienesc-procuroresc, într-un loc unde ar fi confortabil de trăit, unde drepturile omului și libertățile fundamentale nu ar fi doar vorbe goale, unde toţi sunt egali în fața legii, unde statul își apără cetățenii împotriva arbitrarietății funcționarilor.
Cum spunea Martin Luther King – „I have a dream!” – eu am un vis. Eu doresc că Moldova să devină un stat de drept, dacă doriți – un paradis al drepturilor omului! Credeți ca nu este real? Vă asigur că este foarte real. Totul depinde de noi, de poporul Republicii Moldova! Noi trebuie să ne aducem aminte că suntem oameni și că demnitatea umană este o valoare supremă în stat.
C.: Cum credeți că va evolua situația politică în perioada imediat următoare?
S.P.: Eu nu cred că vor fi careva îmbunătățiri substanțiale. Guvernarea asta, ca rața ceea din coteț, ar dori să zboare, dar nu poate, fiind prea grasă. Ei vor continua să convingă partenerii că merită să fie ajutați că, dacă nu, atunci – „Russans are coming!” – „Vin rușii!”
Desigur, partenerii de dezvoltare, când aud așa ceva, imediat își ascund capul în nisip și nu mai vor nimic să audă, nici un argument nu merge. Dar cum altfel? „Russians are coming!”.
Asta ar duce la îmbogățirea de mai departe a clasei politice ce se află la guvernare și sărăcirea de mai departe a poporului.
Toate acestea vor creste șansele opoziției să câștige alegerile parlamentare din 2018.
C.: Ce părere aveți despre o eventuală unificare a dreptei pro-europene?
S.P.: Sincer? Eu nu cred în așa ceva. Mai mult ca atât, acest îndemn la unificare sună foarte frumos, dar este totalmente contraproductiv. De ce? Foarte simplu. Ideea integrării europene a fost discreditată anume de către reprezentanţii „dreptei pro-europene”, care s-au aflat la guvernate din 2009 încoace. Acum noi trebuie să reîntoarcem poporului încrederea în integrarea europeană. Acum noi trebuie să convingem poporul Moldovei că integrarea europeană asta-i nu furtul miliardelor, că integrarea europeana asta-i nu corupția endemică care sufocă țara, că integrarea europeană asta nu-i arbitrarietatea judecătorească, că integrarea europeană asta nu-i călcarea în picioarele drepturilor omului! Noi trebuie să întoarcem integrării europene sensul ei original. Să dovedim că integrarea europeană înseamnă lupta cu corupţia, că integrarea europeană înseamnă echitatea judecătorească, că integrarea europeană înseamnă apărarea necondiționată a drepturilor omului. Oare este posibilă realizarea acestei sarcini cu cei care cu propriile mâini au distrus încrederea poporului în această idee frumoasă? Răspunsul meu este categoric – nu!
La această etapă istorică poporul are nevoie de cei care nu sunt compromiși în urma conlucrării cu acest regim lipsit de legitimitate, de cei pentru care ideea integrării europene este principiul lor de viaţă, de cei asupra cărora nu planează nici o suspiciune de corupție sau de conlucrare cu mafia de la guvernare. Poporul are nevoie de cei care nu se ascundeau prin tufari când acest popor protesta în Piața Marii Adunări Naţionale! Poporul are nevoie de cei care mereu au fost cu el! Poporul are nevoie de cei cave nu îl vor trăda. Niciodată!
C.: Credeți că vom avea alegeri parlamentare anticipate sau ordinare?
S.P.: Eu nu cred în scenariul alegerilor anticipate, deoarece pentru ca așa ceva să se întâmple, trebuie să fie întrunite niște condiții, expres stipulate în Constituție. Aceste condiții acum nu sunt întrunite. Pe lângă asta bugetul de stat nu prevede acest gen de cheltuieli. Iar cel mai importat obstacol este faptul existenței majorității parlamentare confortabile. Nimeni nu dă vrabia din mână pe cioara de pe gard. Așa că, cu o mare doză de probabilitate, putem spune că alegerile parlamentare vor avea loc spre finele anului 2018.
C.: Ce șanse are actuala opoziție să preia puterea în RM?
S.P.: Problema nu este în asta. Problema constă în altceva. Cum să facem așa ca în Parlamentul viitor să nimerească oamenii necompromiși de conlucrarea cu această guvernare coruptă. Cum să facem așa ca în Parlamentul viitor să nimerească cei care ar putea realiza visul european al poporului nostru!
Va fi o luptă electorală foarte puternică între cei care vor să lucreze pentru popor și cei care au jefuit acest popor ani și ani la rând și acum nu vor să piardă accesul la treucă.
Sincer, aș dori să cred că poporului nostru îi va ajunge înțelepciunea să facă o alegere corectă, deoarece dacă nu noi, atunci – nimeni!
Sursa: http://curentul.md
Republica Moldova, Chișinău, str. Columna, nr. 135
Trimite-ne o cerere pentru a adera la partidul nostru Platforma DA